Nitelikli Konut Markası Yaratmak

Bilgi Üniversitesinde, Yapım Yönetimi Yüksek Lisansı kapsamında düzenlediğim seminerlerde bu hafta, SEBA inşaat Yönetim Kurulu Üyesi sayın Engin Keçeli vardı. Engin Bey ile “Bir Aile Şirketi Olarak Nitelikli Konut Markası Yaratmak” üzerine konuştuk. Engin bey, her şeyin hayal kurmakla ve onu gerçekleştirmeye çalışmakla başladığını söyledi. Öğrencilerle yaptığı harika sohbetinden aklımda kalanlar özetle şöyle;

  • Yatırım yaparken şirketin uzmanlığının göz önünde tutulması gerektiğini, ( 2 tavşan kovalayan 1 tavşanı yakalayamaz :))
  • Pazar araştırması sonuçlarının şirketin yatırım stratejisi ile birlikte değerlendirilmesi
  • Markanın korunmasının en önemli konu olduğunu, bu çerçevede müşteri ile ilişkilerin her aşamada( satış, teslim ve sonrasında) ön planda tutulduğunu,
  • Değişen sektörel ve ekonomik koşullara uyum sağlamanın esnek ortaklık ve yatırım modellerinin geliştirilmesinin kritik olduğunu
  • Sürekli öğrenme ve gelişimle birlikte, hatalardan ders almanın iş hayatında başarılı olmanın anahtarı olduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi DE&CO ’17 ye, Jüri Üyesi olarak katıldım

Boğaziçi Üniversitesin her yıl düzenlediği Uluslararası Çelik köprü yarışmasında, bu yıl estetik ve özgünlük jürisindeydim. 2007 yılından bu yana her yıl düzenlenen yarışmada, Dünya’nın ve Türkiye’nin dört bir yanından öğrencilerin çelik köprüleri, estetik, özgünlük, yapı, statik tasarım, malzeme gibi başlıklarda akademik ve özel jüriler tarafından değerlendiriliyor.

Ben değerlendirmemi köprülerin, bulundukları çevreye (kentsel yada doğal) uyumları ve kullanım kriterlerine göre değerlendirdim. Yarışmada jüri olmaktan çok dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle birlikte olmak güzeldi.

yarışmanın detaylarını aşağıdaki linkte görebilirsiniz.

 

 

Gayrimenkul Sektöründe Değerleme

Bilgi Üniversitesi Seminerlerimizde TSKB Gayrimenkul Değerleme Şirketinin Genel Müdürü Makbule Yönel hanım vardı. Gayrimenkul sektöründe değerleme konularından bahsetti. Gayrimenkul sektöründe değerlemenin ana olarak;

  • Banka kredisi teminatı olarak
  • Proje geliştirme aşamasında,
  • Gayrimenkul alım satım, kiralamalarında
  • Şirketlerin (GYO, GYF vb) ve şahısların varlık yönetiminde
  • Şirket birleşmeleri gibi alanlarda kullanıldığını belirtti.

Değerleme standartlarının son dönemde daha da ön plana çıktığını bu konuda değerleme uzmanları birliğinin yaptığını  “Uluslararası değerleme standartları” çalışmasının önemini vurguladı. aşağıdaki linkten bu çalışmaya ulaşabilirsiniz.

http://www.tdub.org.tr/Images/Uploads/UDS_(1).pdf

Türkiye Gayrimenkul Sektöründe Neler Oluyor?

İstanbul Fulya Turkuaz Rotary toplantısında, “Türkiye gayrimenkul sektöründe neler oluyor?” konulu konuşma gündeminde davet edildim. Gayrimenkul sektöründe, konut talebini oluşturan etmenler, ticari gayrimenkullerin geleceği, kentsel dönüşüm ve yeni finansal enstrümanlar ışığında gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri konuştuk. Bu çerçevede, Türkiye konut sektöründe büyük bir çoğunluğu oluşturan  sosyal güvenlik amaçlı konut alımlarının, yeni finansal enstrümanlara (GYF, GYO vb) kaymasının kritik olduğu, bunun sektörde yaşanan sermaye eksikliğine, kurumsallaşmaya, profesyonelleşmeye olumlu katkısını vurgulamış olduk.