Gayrimenkulde Teknoloji ve İnovasyon Paneli

12 Mayıs 2017 ‘de ULI Türkiye Genç Liderlerin düzenlediği, Gayrimenkulde Teknoloji ve İnovasyon Paneline moderatör olarak katıldım. Sevgili Mete Varas, Tuğra Gönden ve Markus Lehto’nun yeni fikirleri ile Joint Idea’nın güzel atmosferinde, ULI Genç Liderler ile konuştuk.

Panelde dünyada gayrimenkulü etkileyen, yeni yaşam şekillerinden, 3D yazıcılara, yeşil ve akıllı binalardan, yapay zekalara, paranın şekil değiştirmesinden, verinin yeni formlarına kadar bir çok gelişmeyi konuştuk. Panelde ön plana çıkan konular bana göre şöyle idi;

Teknolojide yaşanan yeni gelişmeler, hayatımızı değiştiriyor, daha çok paylaşıyor, daha çok bilgi ediniyoruz. (vaktimizin %60’nı bir ekrana, telefon, tv, pc vs. bakarak geçiriyoruz.)

Facebook’un bir öğrenci yurdunda, Apple’ın bir evin garajında geliştirildiği düşünülürse yeni nesil gayrimenkul tipleri anladığımız bildiğimiz tipte ofisler, yurtlar, evler garajlar değil…

Evet gelişmiş ülkelerde bu yeni yaşam biçimleri yeni gayrimenkul formlarının piyasada hızlı gelişmesine olanak verirken, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde teknoloji, rekabette fark yaratma öncelikli olarak süreç iyileştirmelerde ön plana çıkıyor. Satış pazarlama sürecinde mobil teknolojilerin kullanımı, tapu sürecinde GIS kullanımı, imar süreçlerinin hızlanması gibi uygulamalarla gayrimenkul geliştirme sürecinin alt adımlarının iyileştirilmesi hızlandırılması ile sınırlı kalıyor. Ancak yeni yaşam biçimine göre şekillenecek bir yeni nesil gayrimenkul tipleri ilerisi için oyun değiştirici (game changer) olarak karşımıza çıkacak görüşündeyim.

Son olarak Winston Churchill’in bir sözü; “önce biz binaları şekillendiririz, sonra binalar bizi”

Panel ile ilgili detaylı heberi aşağıdan okuyabilirsiniz..

Türkiye’de Konut Sektörü Politikaları ve Kentsel Dönüşüm

Bu sene 50. yılını kutlayan sektörün en eski derneği İNDER’in yayınladığı İNDERGİ’nin 103. sayısında, “Türkiye’de Konut Sektörü Politikaları ve Kentsel Dönüşüm” üzerine yazdığım makaleye buradan ulaşabilirsiniz

 

 

 

 

 

Proje Yönetiminde Güncel Uygulamalar

Bilgi Üniversitesi Seminer dersimizde bu hafta, Proje Yönetim A.Ş. Kurucusu sayın Haluk Doğançay vardı. 41 yıllık proje yönetim deneyimlerini bizlerle paylaştı. Konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle;

  • Proje Yönetimi, bir çok disiplini barındıran komplike bir süreç
  • Ürün Odaklı geliştirme modelinden, Yaşam süreci odaklı geliştirme modeli geçiş yapıldı.
  • Proje yönetiminde en kritik konu “iletişim yönetimi”.
  • Stratejik planlama projenin başarısında en büyük etkiye sahip alandır.

Yapılan çalışmalarda, stratejik planlamada alınan kararların maliyete etkisi %5 mertebelerinde iken projenin ticari başarısına etkisi %65, tasarım ve mühendislik çalışmalarının maliyete etkisi %10 mertebelerinde iken projenin ticari başarısına etkisi %25 oranında olduğu görülmüş, ancak en büyük maliyet kalemi ve en fazla efor yapım uygulama sırasında harcanırken projenin ticari başarısına etkisi %10 mertebelerinde olduğu görülmüştür.